Wat is onze aanpak en hoe kun je zelf aan de slag gaan?

Het doel van het YoungXperts platform is dat jongeren hun stem kunnen laten horen, dat zij kunnen ervaren dat hun mening ertoe doet, dat zij zelf actie kunnen ondernemen en daardoor meer kracht kunnen ervaren. Jongeren kunnen op deze manier een rol hebben in hun eigen toekomst, door actief mee te denken over hoe zij vinden dat de samenleving eruit zou moeten zien.

Jongeren kunnen zelfstandig met het YoungXperts platform aan de slag. Bijvoorbeeld door ideeën toe te voegen, te liken en te delen. Het effect van het platform kan echter versterkt worden wanneer jongeren door docenten, jongerenwerkers of beleidsmakers hiertoe gestimuleerd worden. Het platform kan bijvoorbeeld gebruikt worden tijdens mentor lessen.

Belangrijkste tips voor een brainstorm op een rijtje

  • Laat de brainstorm niet te lang duren (maximaal 1 – 1,5 uur).
  • Zoek afwisseling in werkvormen. Start bijvoorbeeld met een korte uitleg en laat daarna jongeren aan de slag gaan met concrete vragen (think-pair-share). Daag jongeren uit om hun ideeën uit te werken (op post-its).
  • Zorg voor een open gesprek zonder oordeel. Geef jongeren het gevoel dat zij de expert zijn en geef geen (snelle) oplossingen of antwoorden. De discussie zelf is tijdens de brainstorm de belangrijkste output.
  • Start niet met persoonlijke vragen: verhalen komen vanzelf naar boven. Probeer vanuit concrete ervaringen een algemeen (maatschappelijk) probleem of vraagstuk te genereren en werk vanuit daar abstracte ideeën en concrete oplossingen uit.

Toolkit voor een brainstorm

Zelf aan de slag? Klik op de button hieronder voor een stappenplan en werkvormen die jou kunnen helpen om een geslaagde brainstorm te organiseren!

Stappenplan & werkvormen document