X
Over ons

Hoe maak je als jongere keuzes? Waarom lukt dat de één beter dan de ander? Dat proberen wij te begrijpen met YoungXperts.

YoungXperts is een initiatief van het SYNC lab, een onderzoeksgroep aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Wij onderzoeken wat jongeren uniek maakt en hoe zij een rol vinden in de samenleving. Dit doen we onder andere door te kijken naar hoe de hersenen zich ontwikkelen.
Wat doen wij?

Uit ons onderzoek hebben wij veel kennis over jongeren, hoe zij opgroeien, en hoe dat werkt in het brein. Deze kennis willen wij voor jongeren op een begrijpelijke manier beschikbaar maken. Maar we hebben een nóg belangrijkere missie: ervoor zorgen dat er iets met die kennis gebeurt: dat mensen in actie komen, zodat jongeren er voordeel van hebben. Om dit te bereiken organiseren wij brainstorms met jongeren, de YoungXperts sessies. De brainstorms helpen ons om:

  • jongeren een stem te geven: hoe denken zij over belangrijke thema’s?
  • ons onderzoek beter op jongeren aan te laten sluiten
  • samen met jongeren de beste manier vinden om in actie te komen op basis van beschikbare kennis

Benieuwd naar de uitkomsten van de brainstorms? Kijk dan snel op onze take-action pagina’s! Heb je zelf een goed idee om in actie te komen? Voeg dan een take-action toe!

Hier staan wij voor

Bij YoungXperts is er ruimte voor álle jongeren. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, op welke school je zit of wie je kent: jij bent de Xpert! Wij willen dat jij écht kunt vertellen hoe je over dingen denkt. Daarom nemen wij de tijd om goed naar je te luisteren.

Hoe denk jij over thema’s als welzijn, anderen helpen en creativiteit? Wat heb jij nodig voor een betere toekomst? Waar zie jij kansen voor jou en andere jongeren?

We nodigen jou uit om mee te denken over dit soort vragen en manieren om in actie te komen.

Heb je een vraag of wil je meedoen? Neem contact met ons op.

 

HET TEAM

Eveline Crone
Eveline Crone

Eveline Crone is 46 jaar en hoogleraar Developmental Neuroscience in Society aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij doet onderzoek naar de ontwikkeling van de hersenen van de kindertijd tot de volwassenheid. Hierbij verbindt zij fundamentele wetenschappelijke methoden zoals living labs en citizen science.

Lysanne te Brinke
Lysanne te Brinke

Lysanne te Brinke is 29 jaar en doet onderzoek naar hoe jongeren de kans kunnen krijgen op bij te dragen aan de maatschappij. Ze hoopt dat jongeren, beleidsmedewerkers en wetenschappers elkaar kunnen versterken, zodat jongeren daadwerkelijk hun stem kunnen laten horen.

Suzanne van de Groep
Suzanne van de Groep

Suzanne van de Groep is 29 jaar en doet onderzoek naar de ontwikkeling van prosociaal gedrag (iets goeds doen voor anderen). Suzanne wil wetenschap van waarde maken voor jongeren en ze laten ervaren hoe leuk het is om iets goeds te doen voor een ander.

Renske van der Cruijsen
Renske van der Cruijsen

Renske van der Cruijsen is 31 jaar en doet onderzoek naar het zelfbeeld van jongeren. Ze hoopt jongeren een stem te geven waarmee zij hun toekomst kunnen vormgeven. Daarnaast hoopt zij van jongeren te kunnen leren wat jongeren uitdagend vinden in deze tijd.

Kayla Green
Kayla Green

Kayla Green is 28 jaar en werkt als onderzoeker bij het SYNC-lab. 

Kayla doet onderzoek naar het welzijn van jongeren en jongvolwassenen. Zij hoopt kansen voor jongeren te maken zodat jongeren invloed kunnen hebben op wat zij willen voor hun eigen toekomst.

Yara Toenders
Yara Toenders

Yara Toenders is 27 jaar en doet onderzoek naar de mentale gezondheid van jongeren. Ze hoopt dat de wetenschap kan samenwerken met jongeren om zo hun mentale gezondheid te verbeteren.

Nienke Steenks
Nienke Steenks

Nienke Steenks is 23 jaar en junior onderzoeker in het team van YoungXperts. Ze staat in contact met verschillende scholen en jongerenorganisaties in Rotterdam en organiseert brainstorms met de Xperts, de jongeren. Nienke hoopt dat jongeren, beleidsmedewerkers en wetenschappers elkaar kunnen helpen om zo te zorgen voor een betere toekomst voor elke jongere in Rotterdam.