X
Over ons

Hoe maak je als jongere keuzes? Waarom lukt dat de één beter dan de ander? Dat proberen wij te begrijpen met YoungXperts.

YoungXperts is een initiatief van het SYNC lab, een onderzoeksgroep aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Wij onderzoeken wat jongeren uniek maakt en hoe zij een rol vinden in de samenleving. Dit doen we onder andere door te kijken naar hoe de hersenen zich ontwikkelen.
Wat doen wij?

Uit ons onderzoek hebben wij veel kennis over jongeren, hoe zij opgroeien, en hoe dat werkt in het brein. Deze kennis willen wij voor jongeren op een begrijpelijke manier beschikbaar maken. Maar we hebben een nóg belangrijkere missie: ervoor zorgen dat er iets met die kennis gebeurt: dat mensen in actie komen, zodat jongeren er voordeel van hebben. Om dit te bereiken organiseren wij brainstorms met jongeren, de YoungXperts sessies. De brainstorms helpen ons om:

  • jongeren een stem te geven: hoe denken zij over belangrijke thema’s?
  • ons onderzoek beter op jongeren aan te laten sluiten
  • samen met jongeren de beste manier vinden om in actie te komen op basis van beschikbare kennis

Benieuwd naar de uitkomsten van de brainstorms? Kijk dan snel op onze take-action pagina’s! Heb je zelf een goed idee om in actie te komen? Voeg dan een take-action toe!

Hier staan wij voor

Bij YoungXperts is er ruimte voor álle jongeren. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, op welke school je zit of wie je kent: jij bent de Xpert! Wij willen dat jij écht kunt vertellen hoe je over dingen denkt. Daarom nemen wij de tijd om goed naar je te luisteren.

Hoe denk jij over thema’s als welzijn, anderen helpen en creativiteit? Wat heb jij nodig voor een betere toekomst? Waar zie jij kansen voor jou en andere jongeren?

We nodigen jou uit om mee te denken over dit soort vragen en manieren om in actie te komen.

Heb je een vraag of wil je meedoen? Neem contact met ons op.

 

HET TEAM

Eveline Crone
Eveline Crone

Eveline Crone is 44 jaar en hoogleraar Developmental Neuroscience in Society aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij doet onderzoek naar de ontwikkeling van de hersenen van de kindertijd tot de volwassenheid. Hierbij verbindt zij fundamentele wetenschappelijke methoden zoals living labs en citizen science.

Lysanne te Brinke
Lysanne te Brinke

Lysanne te Brinke is 29 jaar en doet onderzoek naar hoe jongeren de kans kunnen krijgen op bij te dragen aan de maatschappij. Ze hoopt dat jongeren, beleidsmedewerkers en wetenschappers elkaar kunnen versterken, zodat jongeren daadwerkelijk hun stem kunnen laten horen.

Suzanne van de Groep
Suzanne van de Groep

Suzanne van de Groep is 27 jaar en doet onderzoek naar de ontwikkeling van prosociaal gedrag (iets goeds doen voor anderen). Suzanne hoopt jongeren een kans te geven om van betekenis te zijn voor de maatschappij, met alle persoonlijke, sociale en maatschappelijke voordelen die daarbij horen.

Renske van der Cruijsen
Renske van der Cruijsen

Renske van der Cruijsen is 31 jaar en doet onderzoek naar het zelfbeeld van jongeren. Ze hoopt jongeren een stem te geven waarmee zij hun toekomst kunnen vormgeven. Daarnaast hoopt zij van jongeren te kunnen leren wat jongeren uitdagend vinden in deze tijd.

Kayla Green
Kayla Green

Kayla Green is 26 jaar en werkt als onderzoeker bij het SYNC-lab. 

Kayla doet onderzoek naar het welzijn van jongeren en jongvolwassenen. Zij hoopt kansen voor jongeren te maken zodat jongeren invloed kunnen hebben op wat zij willen voor hun eigen toekomst.

Michelle Achterberg
Michelle Achterberg

Michelle Achterberg is 29 jaar en onderzoekt de sociaal emotionele ontwikkeling van jongeren. Michelle hoopt gesprekken tussen verschillende generaties te verbeteren en jongeren te helpen bij het creëren van hun eigen toekomst.  

Sophie Sweijen
Sophie Sweijen

Sophie Sweijen is 24 jaar en richt zich in haar onderzoek op de ontwikkeling van prosociaal gedrag en hoe jongeren meewerken aan de samenleving. Sophie hoopt jongeren te kunnen betrekken bij wetenschap en dat jongeren op een mooie manier mee kunnen helpen aan wetenschap.

Fabienne van Rossenberg
Fabienne van Rossenberg

Fabienne van Rossenberg is 27 jaar en doet onderzoek naar wat de huidige generatie jongeren karakteriseert en wat zij nodig hebben om te kunnen bijdragen aan de maatschappij. Ze hoopt te ontdekken hoe jongeren, wetenschappers en beleidsmedewerkers het beste met elkaar kunnen samenwerken, zodat jongeren meer invloed krijgen op de keuzes die in de maatschappij worden gemaakt.