Take action
Ouders moeten minder benadrukken dat je kind goed moet verdienen of een hoge status moet hebben om goed te kunnen leven
Vraag op een verjaardag: “Hoe gaat het met je?” in plaats van “Hoe gaat het met je werk/studie?”. Een persoon is zo veel meer dan wat hij/zij/hen doet.
Toetsen verspreiden over langere tijd, zodat leerlingen minder druk in een beperkte tijdspan ervaren. Betrek jongeren bij het maken van het toetsrooster
Geef iedereen met een MBO-, HBO- of WO-studentenkaart voorrang bij openbare plekken (bijv. bibliotheken). Open universiteiten (beperkt) met tijdsloten en een maximaal aantal personen per lokaal.
Geef jongeren meer bewegingsvrijheid en organiseer alternatieve activiteiten, bijvoorbeeld een silent-disco (iedereen in zijn eigen 1,5 meter vak).
Zorg dat er meer aandacht en begrip komt voor jongeren die zich door omstandigheden niet aan alle maatregelen kunnen houden. Bijvoorbeeld: sommige jongeren kunnen geen mondkapje dragen door een medische aandoening.
Promoot zomerkampen voor kinderen en jongeren, georganiseerd door jongeren. Dit geeft kinderen en jongeren de kans om samen met leeftijdsgenoten zorgeloos vakantie te vieren.
Zorg voor meer betaalbare huizen voor jongeren.
Bied juist nu stages aan vanuit de overheid om bij de coronacrisis te kunnen helpen.
Help studenten om makkelijker een stageplek te vinden tijdens de coronacrisis, zodat zij niet een jaar hoeven te wachten op een stageplek. Dit kan ervoor zorgen dat jongeren beter in hun vel zitten, en minder snel de criminaliteit in gaan.
Als je er zelf even doorheen zit kan het helpen om een vriend om hulp te vragen. Tips van vrienden kunnen helpen om door te zetten.
Kies voor een Tiny House omdat het beter is voor het milieu, of zoek naar andere manieren om iets goeds te doen voor de planeet.
Laat alle jongeren een maatschappelijke stage doen en maak het doel van deze stage duidelijk. Zorg dat jongeren beloond worden met iets dat hen later kan helpen bij het vinden van een baan.
Geef jongeren die bereid zijn om anderen te helpen, maar niet weten hoe, opties waaruit ze kunnen kiezen: waar zijn ze nodig en wat kunnen ze doen?
Organiseer een cursus voor jongeren waarin zij kunnen leren omgaan met groepsdruk. Als jongeren minder last hebben van groepsdruk, doen zij misschien eerder iets goeds voor een ander.
Doe iets goeds voor een ander, zoals: iemand een compliment geven, de deur voor iemand openhouden, bloemen kopen voor iemand of iemand met een klusje helpen. Hopelijk voelt de ander zich geïnspireerd om ook iets goeds te doen voor een ander!
Organiseer ieder jaar een dag van de gelijkheid op scholen. Laat jongeren op deze dag praten over onderwerpen die te maken hebben met ongelijkheid in Nederland. Geef iedereen op deze dag hetzelfde shirt en laat zien hoe Nederland verenigd kan zijn in plaats van verdeeld.
Stimuleer bedrijven om tenminste één jonge professional binnen het hoogste bestuursorgaan te plaatsen. Dit kan creatieve input van jongeren opleveren en diversiteit binnen deze bedrijven vergroten.
Richt een buddysysteem op waarmee pas afgestudeerden worden gekoppeld aan iemand uit de praktijk. Dit kan de toegang tot de arbeidsmarkt verbeteren.
Creëer een bubbel voor studenten onderling waarbinnen je alleen elkaar ziet en geen andere mensen.
Laat jongeren meepraten in jongerenraden, gemeentes en andere commissies voor besluitvorming. Geef hiervoor subsidie zodat jongeren ook echt onderdeel kunnen worden van deze besluitvorming.
Communiceer als overheid en gemeente in begrijpelijke taal via social media met jongeren. Maak ruimte voor interactie, zodat jongeren zich begrepen voelen en mee kunnen denken.
Geef jongeren het gevoel dat ze gehoord worden, dan ontstaat er al een gevoel van waardering. Doe dat door gesprekken tussen verschillende groepen jongeren en beleidsmakers te organiseren. Noem hen niet als groep even in de persconferentie om daarna nooit meer iets te laten horen.
Creëer een jongerenpanel als structureel adviesorgaan voor de overheid. Jongeren kunnen als geen ander probleemoplossend te denken, niet alleen door naar het probleem zelf te kijken, maar ook naar de gevolgen.
Organiseer colleges in theaterzalen. Voor universiteiten / hogescholen is het fijn dat ze de studenten weer in het echt kunnen zien. Voor theaterzalen is het misschien een economische oplossing.
Haal andere jongeren niet neer, maar vergroot juist hun kracht door ze complimenten te geven over hun innerlijk en likes te geven op social media!
Geef jongeren een tegemoetkoming in het collegegeld of tijdelijk basisinkomen. Sommige jongeren zijn bijvoorbeeld hun bijbaantje verloren. Een tegemoetkoming kan deze jongeren helpen om beter om te gaan met zulke tegenslagen
Maak het wettelijk verplicht dat jongeren anoniem kunnen solliciteren op een baan, om discriminatie tegen te gaan
Maak vitale beroepen (bijvoorbeeld bij politie, zorg en onderwijs) aantrekkelijker voor jongeren, zodat zij weer aan de slag kunnen
Als je er zelf even doorheen zit kan het ook helpen om een vriend om hulp te vragen. Tips van vrienden kunnen helpen om door te zetten.
Zoek vrienden en familieleden op. Bel ze op, stuur ze een bericht of ga bij ze op bezoek (als dat kan). Dit kan jou en hen helpen om beter om te gaan met moeilijke tijden.
Organiseer online activiteiten waarbij interactie mogelijk is, nu live bijeenkomsten geen doorgang kunnen vinden.
Laat iedere jongere één sociale gelegenheid uit kiezen waar je naar toe kan gaan. Je voorkomt zo verspreiding van het virus omdat altijd dezelfde personen naar dezelfde plek gaan.
De gemeente, de overheid of de evenementensector zouden (in de toekomst) feesten of festivals voor jongeren kunnen organiseren waarbij je ter plekke een sneltest moet doen.
Experimenteer met sociale evenementen in de buitenlucht op afstand, zoals een festival met ieder een eigen vak van 1,5 meter.
Geef jongeren een aantrekkelijk alternatief om erop uit te gaan. Stimuleer goed lopende, te controleren initiatieven van jongeren zelf.